Zomas modell

ZOMA idé & utveckling AB är en konsultbyrå som arbetar med projektledning och organisationsutveckling på bred front. Vi har metoder och kompetenser för att nå innovativa, effektiva och hållbara resultat – oavsett bransch. Vi processleder, konceptutvecklar och samarbetar för bästa resultat. Dessutom kan vi tillsammans formulera och kommunicera berättelsen som involverar, berör och tydliggör syftet med er verksamhet.

ZOMAs modell i korthet

ZOMA tror på samarbete och kunskap, att delad kunskap blir ännu mera kunskap och att vi – i enlighet med teorierna nedan – tillsammans kommer längre fortare samtidigt som vi mår bättre. Detta sätt att arbeta med projektledning och utvecklingsarbete i både små och stora organisationer, både för individ och kollektiv, ger förutsättningar för en hållbar tillväxt för alla.
– Vi processleder, konceptutvecklar och samarbetar för bästa resultat

– Vi lokaliserar, kombinerar och förmerar kompetens
– Vi upptäcker, utforskar, utmanar och utvecklar
– Vi säger ja till idéerna, tar hand om processerna och hjälper dig berätta om resultatet.

Vår metod

ZOMAs utvecklingsarbete bygger på 25 års erfarenheter inom både näringsliv, offentlig sektor, institution och civilsamhälle. Vi utgår alltid från kundens behov, och grunden i våra metoder rymmer såväl ständigt dagsfärsk kommunikationskunskap som Vygotskij, Wapnick, Bornemark och Nordström/Schlingman.

Vi utgår från de fyra ledorden 

• Fokusera
• Visionera
• Samla ihop
• Växa

Det innebär att vi först tar reda på var vi befinner oss just nu, genom samtal, workshops eller enligt era önskemål. Sedan ansvarar vi för en visionerande process, där vi skapar ett kreativt och framåtsyftande klimat där alla önskningar ryms. Därefter samlar vi ihop det som framkommit och konkretiserar vad de olika idéerna kan innebära och ser till att alla är med på tåget. Slutligen ser vi till att processen mynnar ut i ett hållbart arbete där verksamheten och samtligas förståelse av den kan slå rot och växa vidare, långt efter att vi som konsulter lämnat er.

Fördjupning i ZOMAs grunder

Zone of Proximal Development (ZPD) och multipotentionalitet

Psykologen, pedagogen och filosofen Lev Vygotskijs teorier kring begreppet ZPD beskriver den exponentiellt ökande utvecklingspotential som skapas när vi samarbetar och lär av varandra. När vi tänker och arbetar tillsammans föds nya idéer, och den utveckling som då kan äga rum blir ofta både mer spännande och mer hållbar än om var och en tänkte för sig själv. Detta kopplar vi gärna ihop med Emelie Wapnicks utveckling av begreppet multipotentionalitet, som bland annat handlar om att allt vi lärt oss hittills spelar roll. Ingen människas kunskap är för udda eller ringa för att kunna vara till nytta – i en grupp som vill framåt har vi användning av olikheter och varierade perspektiv.

Berättande ledarskap

Organisationsutveckling behöver idag ett ledarskap som inte bara innefattar lyhördhet, tydlighet, tillit, situationsbaserat och strategiskt tänkande utan också det som kallas ett berättande ledarskap. Här använder vi oss gärna av ekonomen och forskaren Kjell A. Nordströms och den politiske rådgivaren Per Schlingmanns teorier, bland annat från boken Momentum (Volante förlag 2023). De belyser hur vi just nu befinner oss i ett historiskt ögonblick där vi behöver utveckla vårt ledarskap som berättande ledare med tydligt syfte. Nordström/Schlingman beskriver framtidens rekryteringsbas som till stor del bestående av sagoberättare och människokännare. Dagens företag behöver ett berättande ledarskap för att få alla med på tåget – både inom företagets väggar och gentemot potentiella samverkanspartners eller kunder. Detta särskilt eftersom en majoritet av tågvagnarna i vårt numera hybrida arbetsklimat är utplacerade överallt i världen. I den digitala verklighet vi har idag behöver vi bygga en gemensam berättelse som involverar, engagerar och är möjlig att utveckla vidare för alla som ingår i den. 

KASAM – Känsla av samhörighet

KASAM som begrepp är ett resultat av Aaron Antonovskys, professor i medicinsk sociologi, arbete. KASAM beskriver i vilken utsträckning någon har tillit till sin egen förmåga att möta motgångar, ibland kallat resiliens, vilket kan kopplas till välbefinnande och hälsa. Istället för att fokusera på vad som gör att människor mår dåligt intresserade sig Antonovsky för vad som får människor att må bra, och hur de hanterar motgångar. KASAM rymmer de tre områdena Begriplighet, Hanterbarhet och Meningsfullhet, och vi på ZOMA utgår alltid från att det i önskat resultat ska finnas en hög grad av KASAM hos samtliga inblandade.

Zoma idé & utveckling ab

© 2024